Doctor's Search

14 Noiembrie – Ziua internationala a diabetului

October 28, 2017

La iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID), Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, devenind zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din 2009 încoace, tema este prevenirea diabetului şi educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general. Simbolul acestei campanii de informare asupra diabetului este cerculetul albastru.

Pe scurt aceasta zi reprezinta un prilej de a ne reaminti că această afecţiune este o problemă majoră de sănătate publica. Campania vizeaza in primul rand diabetul zaharat tip 2, care reprezinta majoritatea covarsitoare a cazurilor de diabet la nivel mondial. În România, specialiştii consideră că diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naștere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreția internă a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieți omenești în ultimii 80 de ani.De asemenea, fiecare participant la testare va primi un dosar cu informatii utile despre: diabet (diagnostic, tratament, complicatii acute/cronice etc.), colesterol, continutul in glucide, lipide, proteine al alimentelor, asistenta farmaceutica si multe altele. Va asteptam cu drag! De asemenea, fiecare participant la testare va primi un dosar cu informatii utile despre: diabet (diagnostic, tratament, complicatii acute/cronice etc.), colesterol, continutul in glucide, lipide, proteine al alimentelor, asistenta farmaceutica si multe altele. Va asteptam cu drag! De asemenea, fiecare participant la testare va primi un dosar cu informatii utile despre: diabet (diagnostic, tratament, complicatii acute/cronice etc.), colesterol, continutul in glucide, lipide, proteine al alimentelor, asistenta farmaceutica si multe altele. Va asteptam cu drag!

Screening-ul pentru depistarea diabetlui de tip 2 este important pentru a putea interveni la timp și a preveni apariția unor complicații debilitante (pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, etc.). Conform IDF unul din doi adulți cu diabet de tip 2 nu este încă diagnosticat. Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru România aceasta ar însemna aproximativ 51000 de persoane fără diabet anual.

Screening-ul pentru depistarea activă și precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este un element esențial pentru administrarea diabetului. În multe țări diabetul este principala cauză pentru pierderea vederii, boli cardio vasculare, afecțiuni renale sau amputații la nivelul picioarelor. Unul din trei adulți cu diabet au deja retinopatie. Prima etapă în depistarea precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este făcută la nivelul medicilor de familie, care trebuie să recunoască și să urmărească semnele acestor complicații.

14 noiembrie, ziua in care ne aducem aminte de riscurile pe care le implica diabetul, cand sa mergem la medic pentru a depista afectiunea din timp, care este tratamentul si cum poate fi prevenita.

La Centrul de Diabet Minimed sarbatorim Ziua Mondială a Diabetului  prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.

În această zi, între orele 13:00-17:00, persoanele aflate la risc sau persoanele cu diabet își pot măsura gratuit nivelul glicemiei în sânge, tensiunea arteriala si pot efectua analiza compozitiei corporale la Centrul de Diabet Minimed din Bacau.

Scopul campaniei noastre este, pe lângă efectuarea unor teste gratuite, şi informarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul: fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii.

De asemenea fiecare participant la testare va primi un dosar cu informatii utile despre: diabet (diagnostic, tratament, complicatii), colesterol, continutul in glucide, lipide, proteine al alimentelor.

Va asteptam cu drag!

Posted in Diabet si boli de nutritie by Clinica Minimed

Leave a Comment