
CE ESTE DIABETUL?
- este o afectiune metabolica caracterizata prin excesul de zahar din sange.
- Zaharul nu mai este folosit pentru producerea de energie, datorita actiunii insuficiente si/sau lipsei secretiei de insulina.
În momentul în care consumăm alimente bogate în zaharuri rafinate sau zahăr foarte mult, riscăm să devenim obezi, iar obezitatea este cunoscută pentru faptul că duce la aparitia rezistenței la insulină care declanseaza diabetul zaharat de tip 2.
Dar ce inseamna mai exact acest lucru, a fi rezistent la insulina?
Rezistenta la insulina reprezinta starea de pre pre diabet zaharat tip 2.
Rolul insulinei este de a lua zaharul din sange si de al duce la nivel celular unde celula transforma zaharul in energie. Asta se intampla la un individ fara rezistenta la insulina.
Grasimea este rezistenta la actiunea insulinei. Cand exista grasime la nivel abdominal (in cazul obezitatii) insulina devine ineficienta si zaharul din sange nu poate fi introdus in celulele grase si pancreasul are impresia ca este nevoie de mai multa insulina in sange si secreta suplimentar.
Nivelul insulinei va creste treptat pentru o perioada de timp (ani chiar) iar nivelul glicemiei va ramane normal. Dar acest mecanism nu dureaza o vesnicie iar acest pacient cu rezistenta la insulina este fara sa stie pe marginea prapastiei.
Si ce se poate intampla daca nivelul de insulina creste in paralel cu cresterea glicemiei? Treptat va scadea capacitatea pancreasului de a produce insulina si se va instala prediabetul si apoi diabetul zaharat tip 2.
Aceasta capacitate deja redusa a pancreasului de a secreta insulina intra intr-un proces fara intoarcere, secretia de insulina a pacientului cu diabet scazand putin cate putin zilnic in functie de tratamentul si stilul de viata al acestuia.
Scăderea insulino-secreției și asocierea rezistenței la insulină sunt cele două mecanisme care stau la baza instalării diabetului de tip 2.
Diabetul este o boală cu predispoziție genetică iar peste această bază genetică poate să intervină un factor declanșator care sa grabeasca aparitia unei astfel de boli.
De departe, putem numi stresul ca principal factor declanșator. Majoritatea pacienților care intra in cabinet spun că au trecut printr-o perioadă stresantă si ca din cauza stresului au facut diabet.
Intr-adevar dacă s-a întâmplat să trecem printr-o perioadă stresantă, cum ar fi un deces în familie, divorțul, sau stresul profesional, există riscul să putem declanșa în organism instalarea diabetului.
Dar În afară de asta, foarte importantă este alimentația noastra.
Concluzia acestei discutii este ca pentru a preveni diabetul ar trebui sa luptam pentru a scade rezistenta la insulina a pacientilor supraponderali sau obezi cu risc de a dezvolta diabet fie ca riscul este mic, mare sau crescut.
O alta intrebare frecventa al unui pacient recent diagnosticat este: EU CE FEL DE DIABET AM 1 SAU 2 SI CARE E MAI BUN?
Sunt afectiuni diferite:
In diabetul de tip 1 secretia celulelor producatoare de insulina este distrusa de sistemul nostru imunitar care lupta impotriva propriilor celule.
Concentratia de insulina scade brusc iar glicemia creste rapid si simptomele sunt zgomotoase: pacientul scade brusc in greutate, are sete intensa, urineaza din ora in ora, este foarte slabit si obosit, deshidratat toate acestea in doar cateva saptamani.
Nu dureaza mult si pacientul se prezinta la spital si primeste vestea ca de acum toata viata va depinde de insulina pentru a supravietui. Acesti pacienti curajosi care pot avea diabet tip 1 sunt copii, adolescentii si tinerii adulti.
In diabetul de tip 2 exista o secretie redusa de insulina, care scade constant zi dupa zi, mai repede sau mai incet in functie de stilul nostru de viata. Insa aceasta secretie redusa de insulina nu isi face efectul din cauza rezistentei la insulina.
Da, majoritatea pacientilor cu diabet tip 2 sunt supraponderali sau obezi si sunt rezistenti la insulina. Acesta este diabetul adultului cu un stil de viata inadecvat la care simptomele pot lipsi luni sau ani de zile iar daca apar nu sunt atat de zgomotoase ca la tipul 1 de diabet.
Acest tip de diabet poate fi prevenit- tine de dvs asa cum am discutat anterior.
Un diabet care de multe ori ramane nediagnosticat este diabetul care apare in cursul sarcinii- pentru depistare orice femeie insarcinata trebuie sa efectueze o analiza speciala numita Test de toleranta la glucoza in saptamana 24-28 de sarcina.
Sunt convinsa ca foarte putine mamici au facut acest test pentru determinarea diabetului gestational.