La Centrul de Diabet Minimed pacientii pot beneficia de cea mai noua metoda de investigare a persoanelor cu diabet- monitorizarea continua a glicemiei.
Glicemia masurata cu glucometrul reprezinta doar un instantaneu, o poza a acelui moment, a acelei secunde din viata noastra. Nu iti poate spune insa daca in urmatoarele minute glicemia va scadea sau creste si in ce ritm o va face. De multe ori la determinarea hemoglobinei glicate HbA1c obtinem valori care nu concorda cu valorile glicemice determinate pe glucometru. Acest lucru este posibil, fara ca glucometrul sa fie defect, pentru ca monitorizand glicemia doar cu glucometrul nu “vedem” profilul complet al glicemiilor din cursul a 24 ore.
Monitorizarea continua a glicemiei (continuous glucose monitoring = CGM) este modalitatea de a masura si cunoaste in timp real, zi si noapte, valorile glicemiei. Aceasta metoda iti permite sa cunosti directia in care evolueaza glicemia ta, iti ofera informatii suplimentare asupra efectului alimentatiei, efortului, medicatiei, afectiunilor intercurente asupra glicemiei si face posibila emiterea unor alerte despre aparitia iminenta a unor valori de hipo- sau hiperglicemie. Este un „Holter pentru f=glicemie” asa cum sunt holter pentru tensiune si pentru EKG.
Monitorizarea continua a glicemiei poate fi folosita atat la pacientii cu diabet zaharat tip 1 cat si la cei cu diabet zaharat tip 2. Beneficiile ei reale devin aparente mai ales atunci cand sistemul este folosit zilnic. Studiile arata ca folosirea constanta a CGM duce la o scadere a HbA1c de cca 0.5 %, in special la tineri si adulti.
Au indicatie de CGM pacientii care doresc sa atinga tinta HbA1c fara inmultirea hipoglicemiilor, pacientii care fac frecvente hipoglicemii sau nu resimt hipoglicemiile , acest fapt impiedicandu-i sa ajusteze / majoreze corespunzator dozele de insulina, cei care in mod intentionat, de frica hipoglicemiei, mentin un nivel constant ridicat al glicemiei precum si copiii, adolescentii si tinerii (datorita riscului crescut de hipoglicemie si, respectiv, stilului de viata “liberalizat”) dar si tinerele care intentioneaza sa devina mame.
Cu certitudine senzorul de glicemie reprezinta trecerea la un nivel superior in managementul diabetului. Pentru ca presupune o permanenta integrare a informatiei pe care o ofera in schema zilnica de insulinoterapie si dieta, este o alternativa pentru pacientii / parintii motivati, cu cunostinte solide, bine “implicati” in conducerea diabetului lor.
Din pacate CNAS nu acopera costul senzorului care trebuie achitat de catre pacient.