Ce este diabetul?
Diagnostic diabet: ce analize sunt necesare:
Testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazală)
Aceasta masoară nivelul glicemiei la un anumit moment. Pentru rezultate valabile, este recomandat să efectuezi analiza dimineaţă, pe nemâncate după un post nocturn de 8 ore (cu excepţia apei).
Testarea HBA1C (hemoglobină glicată)
Această este o analiză de sânge care furnizează informaţii estimative privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni.
Poţi mânca şi bea înainte de această analiză. Când foloseşte testarea A1C pentru diagnosticarea diabetului medicul va lua în considerare factori precum vârsta pe care o ai, precum şi dacă ai anemie sau altă problemă a sângelui.
Testarea glucozei plasmatice/serice indiferent de masă
Uneori, medicul poate folosi acest test pentru a diagnostica diabetul atunci când simptomele diabetului sunt prezente şi când nu doreşte să aştepte ca glicemia sa fie recoltată pe nemâncate. Acest test poate fi efectuat în orice moment al zilei, independent de masă.
Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestational?
Testul pentru diabetul gestaţional se numeşte testul de toleranţă orală la glucoză şi se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.
Va fi nevoie să mergi la cabinetul medicului pentru a efectua testul. În noaptea de dinainte şi în dimineaţa testului nu va trebui să mănânci nimic şi nici să bei apă. O asistentă va recolta o probă de sânge pentru a avea un nivel de bază al glicemiei tale, pe nemâncate. Apoi vei bea o băutură cu zahăr (75 grame de glucoza) şi după o oră, respectiv două ore, asistenta va recolta din nou sânge pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcătura cu glucoză.
Astfel, testul de toleranţă orală la glucoză cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:
- Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)
- La o ora (normal < 180 mg/dl)
- La două ore după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).
Conform Asociaţiei Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet de sarcină dacă cel puţin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală decât pragul stabilit.
Interpretarea valorilor glicemiei bazale se efectuează conform criteriilor ADA:
Interpretare valori glicemie bazală (mg/dL)
Normal 60-99 |
Glicemie bazală modificată (IFG) 100-125 |
Diabet zaharat >= 126 Nota: Diagnosticul de diabet zaharat se va stabili pe baza a cel puţin 2 valori crescute >= 126 ale glicemiei bazale obţinute în zile diferite. |