Doctor's Search

Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos

October 11, 2017

Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos

 

 

Ziua Mondiala a Diabetului in 2017 se concentreaza asupra femeilor cu diabet zaharat, avand ca scop promovarea importantei accesului tuturor la tratament si educatie pentru a imbunatati rezultatele pe termen lung.

 

Date actuale:

 • La nivel mondial peste 199 de milioane de femei au diabet; se estimeaza ca se va ajunge pana la 313 milioana in anul 2040
 • Diabetul este a noua cauza de deces in randul femeilor, cauzand 2,1 milioane de decese pe an;
 • 1 din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre aceste nu au acces la educație, tratament sau îngrijire;
 • Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.
 • 1 din 7 nasteri e afectata de diabet gestational.
 • 70 % din cazurile de diabet zaharat tip 2 ar putea fi prevenite printr-un stil de viata sanatos;
 • Femeile, ca mame, au o influenta imensa asupra statusului de sanatate al copiilor, ele devenind agenti cheie in adoptarea unui stil de viata sanatos pentru generatiile viitoare.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului este ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos.

Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului reprezintă principala campanie de conștientizare în ceea ce privește diabetul zaharat. Numeroase resurse sunt puse la dispoziție pentru a marca această zi la nivel mondial, astfel încât nivelul de conștientizare și informare în legătură cu afecțiunea să crească în rândul populației.

Totodată, obiectivul campaniei este acela de a sprijini cele 415 milioane de persoane care suferă de diabet la ora actuală la nivel mondial.

Anul acesta, campania lansată odată cu Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, își propune să aducă tema diabetului în rândul femeilor pe agenda politică și socială a lumii.

Evenimentul va promova importanța accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel încât afecțiunea să fie ținută sub control, iar diabetul de tip 2 să poată fi prevenit.

Conform IDF, diabetul zaharat este cea de-a noua cauză de mortalitate în rândul femeilor la nivel global, provocând 2,1 milioane de decese pe an.

În acest sens, principalele recomandări ale Federației pentru sistemele sanitare mondiale este ca acestea să își concentreze atenția asupra acestei afecțiuni și să prioritizeze nevoile pacientelor, asigurând un acces facil și egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educație și informare

Conform IDF, toate femeile cu diabet ar trebui sa aibă acces la un plan de servicii medicale și de îngrijire care să includă o nutriție corectă și sport, de asemenea ar trebui să aibă posibilitate de screening, înainte de a avea un copil, pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, mai subliniază IDF.

 

Ce masuri trebuie luate:

 • Toate femeile cu diabet ar trebui sa aiba acces la servicii de planificare familiala pentru a reduce riscul in timpul sarcinii;
 • Strategiile de preventie a diabetului zaharat trebuie sa se concentreze pe sanatatea si nutritia materna inaintea si in timpul sarcinii precum si asupra nutritiei copilului;
 • Screeningul pentru diabetul gestational trebuie integrat in asistenta primara pentru a asigura detectia precoce, ingrijirea optima a femeii si reducerea mortalitatii;
 • Promovarea oportunitatilor pentru exercitiu fizic la fetele adolescente trebuie sa fie o prioritate pentru preventia diabetului.

 

 

14 noiembrie, ziua in care ne aducem aminte de riscurile pe care le implica diabetul, cand sa mergem la medic pentru a depista afectiunea din timp, care este tratamentul si cum poate fi prevenita.

La Centrul de Diabet Minimed sarbatorim Ziua Mondială a Diabetului prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.

În această zi, între orele 13:00-17:00, persoanele aflate la risc sau persoanele cu diabet își pot măsura gratuit nivelul glicemiei în sânge, tensiunea arteriala si pot efectua analiza compozitiei corporale la Centrul de Diabet Minimed din Bacau.

Scopul campaniei noastre este, pe lângă efectuarea unor teste gratuite, şi informarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul: fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii.

De asemenea fiecare participant la testare va primi un dosar cu informatii utile despre: diabet (diagnostic, tratament, complicatii), colesterol, continutul in glucide, lipide, proteine al alimentelor.

Va asteptam cu drag!

 

Posted in Diabet si boli de nutritie by Clinica Minimed