Paștele o sărbătoare încărcată cu emoție, gust și tradiție. Sărbătorim Învierea, Lumina, Bucuria.
Sărbătorile Pascale sunt petrecute cel mai adesea în familie, transformându-se în adevărate festinuri.
Sigur dacă ai fost diagnosticat de mult timp ştii ce ai voie să mănânci şi ce nu, însă e bine din când în când să-ţi reaminteşti ca stilul de viața sănătos trebuie menținut și in concediu sau in timpul sărbătorilor.
Paștele vine, de obicei, după o perioadă prelungită de post, ce reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică, adică pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică.
Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale: gălbenuș de ou, friptură, prăjeli, drob, prăjituri.
Apariția bruscă a acestor alimente duce la o agresiune hepatică și poate produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente.
Pentru a preveni excesele alimentare ce pot sa apara in timpul sărbătorilor Pascale, iată ce îți recomandăm:
De Paște, nu daţi startul la ospat chiar la 12 noaptea, imediat dupa slujbă, ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului
Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală
Alimentele trebuie introduse treptat, după regula „nu toate deodată”, la aceeași masă de Paște. Fiecare masă de Paște trebuie sa conţină doar un singur aliment specific Sărbătorilor Pascale considerând astfel că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat la mese diferite: drobul la micul dejun, friptura de miel la masa de prânz, iar seara, la cină, se poate mânca o salata sau porție de ciorbă.
consumă alimente cu moderație, respectând cele 3 mese pe zi
consumă 2 ouă săptămâna. Sa nu uitam că și celelalte preparate pot include ouă (drobul, cozonacul, pasca);
consumă cât mai multă apă și nu consuma băuturi îndulcite
Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la urgente medicale: pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare
evită, pe cât posibil, consumul de sosuri și garnituri cu concentrație ridicată de carbohidrați;
dacă ai hipertensiune, evită consumul de alimente sărate;
gustarea sau desertul este bine să fie 1/zi, concretizându-se într-o felie de cozonac sau pască. Însă, dacă dorești să consumi ciocolată, te sfătuim să optezi pentru produse cu concentrație ridicată de cacao, peste 70%. Atenție la cantitatea de ciocolată consumată!
Foarte important este sa nu întrerupeţi de Paște medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.
Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei pentru masa de Paşte
Echipa Minimed va urează multă sănătate și liniște sufleteasca!
Va dorim să petreceți momente linistite alături de cei dragi în aceste zile luminate.
Sărbători binecuvântate!