Congresul Național al Sociețății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, va avea loc pe 21-24 mai 2023, în Poiana Brașov.
- 4 zile de congres
- 4 zile de știință medicală
- 4 zile de dezvoltare
Iată câteva modalități de a preveni diabetul la persoanele cu un risc ridicat: Alimentație sănătoasă: Consumul de alimente sănătoase, cu un conținut scăzut de grăsimi și zahăr, care să conțină fructe, legume și cereale integrale, poate ajuta la prevenirea diabetului. De asemenea, este important să se evite consumul excesiv de alimente procesate și fast-food. Activitate fizică regulată: Exercitiile fizice regulate ajută la menținerea greutății corporale sănătoase și la controlul glicemiei. Exercitiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul, sunt importante pentru menținerea greutății corporale sănătoase și controlul glicemiei. Se recomandă minimum 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Controlul greutății corporale: Persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta diabet ar trebui să își monitorizeze greutatea corporală și să adopte o dietă sănătoasă și activitate fizică regulată pentru a evita creșterea în greutate. Reducerea stresului: Stresul poate avea un impa
- Consult la medicul diabetolog ar trebui sa se realizeze regulat la un interval de 3/ 6 luni- cu caietul de monitorizare glicemica si glucometrul, pentru a se putea evalua corect evolutie diabetului si pentrum a se puteas alege adecvat tratamentul antidiabetic.
- Este esentiala respectarea tratamentului prescris si administrarea acestuia conform recomandarilor medicale.
- Monitorizare glicemica- persoanele cu diabet primesc glucometru la prima consultatie- in functie de evolutia bolii si tratamentul fiecarei persoane sunt necasare monitorizarile glicemiei:
- Glicemia a jeun – dimineata pe nemancate-
- Glicemia postprandial la 2 h dupa masa
- La 3/6 luni HbA1c
- Pacientii insulinotratati isi vor monitoriza glicemia inainte de mesele principale, la 2 ore dupa mese si seara la culcare si isi vor ajusta dozele de insulina bazala in functie de valorile glicemice de dimineata pe nemancate si insulina rapida in functie de glicemia preprandial
Un aspect important al unei diete echilibrate este respectarea proporțiilor corecte ale ingredientelor pe o farfurie. O farfurie sanatoasa trebuie sa contina o combinatie echilibrata de carbohidrati, proteine, grasimi sanatoase, fibre si vitamine. Farfuria alimentației sănătoase (The Healthy Eating Plate) este un ghid vizual simplu ce oferă un plan pentru alcătuirea unei mese echilibrate și sănătoase.
Mărimea fiecărei secțiuni sugerează, cu aproximaţie , proporţia relativă a fiecărei grupe alimentare.. Pentru construirea unei diete sănătoase și echilibrate, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health recomanda: 1/2 din farfurie cu legume și fructe; căutați culoare și varietate. Cartofii nu sunt considerati legume 1/4 din farfurie cereale integrale – grâu integral, orz, boabe de grâu, quinoa, ovăz, orez brun
Paștele o sărbătoare încărcată cu emoție, gust și tradiție. Sărbătorim Învierea, Lumina, Bucuria. Sărbătorile Pascale sunt petrecute cel mai adesea în familie, transformându-se în adevărate festinuri. Sigur dacă ai fost diagnosticat de mult timp ştii ce ai voie să mănânci şi ce nu, însă e bine din când în când să-ţi reaminteşti ca stilul de viața sănătos trebuie menținut și in concediu sau in timpul sărbătorilor. Paștele vine, de obicei, după o perioadă prelungită de post, ce reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică, adică pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale: gălbenuș de ou, friptură, prăjeli, drob, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente duce la o agresiune hepatică și poate produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente.
Sarcina si Diabetul – Dr. Roxana Barbu
CLICK AICI pentru a vedea documentul
Ce trebuie sa stii despre CORONAVIRUS sau COVID-19? Coronavirusurile reprezinta o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute. Virusul este transmis de la animale la oameni, afecteazand, în general, animalele precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om. CARE SUNT SIMPTOMELE CARE NE PUN IN ALERTA? Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care in general afectează căile respiratorii. Simptomele apar in 2 pana la 14 zile de la expunere si sunt reprezentate prin: febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău. La bebeluși și la vârstnicii cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronșită. CE PUTEM FACE PENTRU A PREVENI INFESTAREA CU ACEST VIRUS? Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătatii, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt: Evitarea contactului cu persoanele c